Fioresso lanceert eerste twee espresso-smaken

Sidamo heet de één. Bella Vista heet de ander. Het zijn de eerste twee espresso-smaken waarmee het nieuwe koffieconcept Fioresso debuteert op de internationale markt. De eerste twee, want er zijn nog veel meer smaken in ontwikkeling. Met die introductie lanceert Fioresso niet alleen twee smaken. Het prestigieuze merk staat vooral voor een compleet nieuwe koffiebeleving. "Uncompromised. Caffè." heet het op de website fioresso.com.

Rond wijn is onderhand een complete cultuur ontstaan. Wijnkenners vinden de meest bijzondere typeringen om het karakter van een wijn te duiden. Maar wat maar weinigen weten, is dat koffie minstens zo’n complex product is. Gebrande koffie bevat namelijk niet minder dan 800 aroma’s.

De twee doorslaggevende factoren daarin zijn de kwaliteit van de koffiebonen en die van de brander. De verschillen in koffiebonen zijn ongekend groot. Er zijn al gooi-en-smijt-variëteiten op de markt van vijftig cent per kilo. Maar er zijn ook exclusieve koffies waarvoor zonder met de ogen te knipperen honderd euro per kilo wordt gevraagd.

Single origin coffee

‘Gewone’ koffiemerken deinzen er niet voor terug om wat van die goedkope koffie te mengen met iets betere kwaliteiten. ‘Melangeren’ heet dat in het koffiebrandersvak. Het houdt de prijsstelling voor de consument die zich niet echt kenner mag noemen op een aantrekkelijk peil. Hoogstaande kwaliteit levert het melangeren echter niet op. Daarom kiest Fioresso voor het andere uiterste; de zogenaamde single origin coffee.

’s Werelds duurste koffiebonen

Het is koffie van maar één soort boon – in dit geval een van de duurdere koffiebonen die er op de plantages wereldwijd te vinden is. Bonen die door de ballotage komen, zijn afkomstig uit Ethiopië en Costa Rica. (Kijk voor de exacte locatie op de doosjes met daarop de coördinaten van Google Maps.) Op de plantages worden de bonen nog met de hand geplukt. De plukkers weten exact welke boon rijp is en welke niet. Daardoor begint het selectieproces al bij de oogst, waar goedkopere merken de machine het werk laten doen.

Branden geeft Fioresso koffie smaak

Daarna begint het proces van branden. De bonen draaien snel rond bij een temperatuur vanaf 200 graden Celsius. Door het branden krijgen koffiebonen smaak; suiker, koolhydraten en aminozuren worden omgezet in die 800 verschillende aroma’s.

Een licht gebrande boon is er voor filterkoffie, medium gebrande bonen hebben al meer karakter en donker gebrande bonen smaken vol en krachtig. De eerste twee smaken van Fioresso vallen in die categorie: intense espresso’s, die eenmaal in de mond hun delicate smaken loslaten. Waar geoefende koffiekeurmeesters – bekend van het ‘slurpen’ – ongetwijfeld veel meer smaken zullen weten te achterhalen, is het voor de gemiddelde Fioresso-connaisseur gemakkelijker te onthouden: Sidamo heeft nootachtige tonen, Bella Vista doet denken aan vers fruit.

Beide espresso-smaken worden geleverd in de bekend Fioresso-capsules en zijn uitsluitend te gebruiken in de Fioresso designmachine.

Deel dit bericht

Andere artikelen