De Fioresso capsule: de capsule die nooit op de markt mocht komen

Het lijkt maar een detail in de ontstaansgeschiedenis van Fioresso, het nieuwe internationale koffieconcept dat de sensatie van echt Italiaanse espresso naar de huiskamer brengt: de capsule. Maar in de denkwereld van Jack, de Nederlandse koffieconnaisseur die Fioresso tot leven bracht, bestaan geen details. ‘Uncompromised. Caffè.’ is niet voor niets het thema van Fioresso. Al betekent dat dat zelfs een ‘eenvoudige’ capsule revolutionair afwijkt van alle andere koffiecapsules die er te koop zijn.

Met de ontwikkeling van de eerste capsules, een jaar of twintig terug, ontstaat er een revolutie op koffiegebied. De nieuwe techniek maakt een compleet nieuwe manier van koffiezetten mogelijk. Capsules met de gewenste smaak in een apparaat plaatsen, op de knop drukken en klaar.

Nog altijd zijn de capsules van bekende merken die nu in de winkels liggen, gebaseerd op de vinding van toen. Maar de ontwikkeling van de koffiecapsule heeft achter de schermen echter nooit stilgestaan. Wat maar weinigen weten, is dat de bedenker van die oorspronkelijke capsule verder is gegaan met perfectioneren.

Wat kon er beter?

Viel er dan nog wat te verbeteren aan die capsule? Ja, heel veel zelfs. Een simpel voorbeeld: maak de capsules een maatje groter en je kunt er tot 50% meer koffie in kwijt, om daarmee ook de liefhebbers een plezier te doen die hun espresso méér dan rechtuit willen drinken. Of voeg er meer perforaties in het deksel aan toe. Standaard tellen de capsules drie van die voorgestanste perforaties, waar het hete water onder hoge druk doorheen wordt geperst.

Maar drie is eigenlijk te weinig, om alle koffie in contact te laten komen met het water. De koffie aan de randen blijft altijd droog. En de smaak blijft daardoor steken bij ‘gemiddeld’. Pas bij 18 perforaties werd een optimum gevonden. En wat ook nog te verbeteren viel, was de verhouding koffie/lucht in de capsule. Met ietsje minder lucht bleek de smaakbeleving intenser.

Geen interesse…

Die revolutionaire capsule zou de opvolger moeten worden van de eerder ontwikkelde capsule. Het concept zou echter nooit de winkels bereiken. De grote internationale merken hadden hun productieproces al compleet ingericht op de eerste vinding. Ja, de tweede versie was aanmerkelijk beter erkende iedereen – maar in dit stadium nog alle productiemiddelen aanpassen, zou een miljoenenoperatie betekenen. Goed bedacht, maar laten we die nieuwe variant maar gauw vergeten…

De capsule 2.0: ideaal voor Fioresso

Zo lag capsule 2.0 jarenlang op de plank. Totdat Fioresso’s Jack achter het bestaan ervan kwam. Die capsule paste perfect in het plaatje, met de extra inhoud die erin kon. Waar andere capsules slechts vier gram koffie bevatten, werkt Fioresso met bijna 7 gram. Koffie, die door de achttien perforaties in zijn geheel bevochtigd wordt voor de ultieme smaakbeleving. En waar door de ‘concave’ vorm van de cup de hoeveelheid lucht zo klein mogelijk is gehouden. Pas op het moment dat de waterdruk is opgebouwd, zet de capsule uit om de karakteristieke bolle vorm te krijgen die nodig is in een optimaal zetproces.

Uncompromised. Caffè.

Het lijken ogenschijnlijk verwaarloosbare details in de complete espresso-keten van Fioresso. Maar juist die aandacht voor de details maakt dat Fioresso met geen enkele andere espresso te vergelijken is. Want: compromissen sluiten laat Jack graag aan anderen over.

Deel dit bericht

Andere artikelen